Bezoek onze andere websites

Log in
01

De Notelaarshoeve ligt in Oedelem, een deelgemeente van Beernem, maar grenst ook aan Brugge en Sijsele, een deelgemeente van Damme. Vlakbij de hoeve ligt het Ryckeveldebos, een domein van 180 hectare. Er zijn twee speelzones, een kasteelpark en een natuurreservaat. Groepen die niet enkele op de boerderij willen blijven, kunnen dus ook een bos- of stadsspel organiseren. En voor de stoere binken is er zelfs een tweedaagse naar de kust mogelijk. Kortom, troeven genoeg.  


Op vraag van de jeugdraad 

“De jeugdraad stelde enkele jaren geleden de vraag aan de landbouwraad of weides tijdelijk ingericht konden worden als kampeerterrein”, vertelt Andy Verdonck van de Notelaarshoeve. “Een vraag die ik direct positief kon beantwoorden. We hadden namelijk onze weide al eens sporadisch verhuurd en hadden daarbij enkel positieve ervaringen. De stap om de weide officieel te verhuren en dus promotie te maken via www.opkamp.be was hierdoor snel gezet.” 


“De gemeente heeft het initiatief ondersteund”, zegt Andy enthousiast. “Elke groep die hier verblijft krijgt een brochure met de contactgegevens van de gemeentelijke diensten, medische diensten en winkels, uitleg over het openbaar vervoer, de speelmogelijkheden, de afspraken rond kampvuur… en voor de uitbater is er een voorbeeld van contract en kampeerreglement opgesteld. Vooral bij de start is dit een handig hulpmiddel.” 


“Tegenwoordig hebben we elke zomer twee of drie groepen die op tentenkamp komen. Vooral in juli, augustus is moeilijker”, geeft Andy aan.. “De groepen boeken telkens voor een periode van veertien dagen: het kamp zelf duurt tien dagen, maar de begeleiders houden ook een voorkamp en nakamp voor opbouw en afbraak.” 


Veel dankbaarheid voor een kleine inspanning  

“In West-Vlaanderen zijn er niet zoveel kampeerterreinen en dat ervaren groepen”, weet Andy. “Groepen vertellen dat ze zich hier welkom voelen, dat de mensen hier in de streek vriendelijk zijn en hen niet als overlast beschouwen, dit in tegenstelling tot plaatsen waar er veel meer tentenkampen plaatsvinden.”  


Overlast ervaart ook Andy niet. “De groepen die hier verblijven, komen met kleine kinderen. Hierdoor wordt het ‘s avonds bijna altijd op een aanvaardbaar uur stil. Enkel tijdens de opbouw en afbraak kan er ’s nachts eens gefeest worden, maar dat stoort me niet”, is Andy begripvol. 


Verder zijn de nadelen beperkt. “Bij de verhuur komt wat administratie kijken, je moet vooraf de weide maaien en nadien moet je nog eens controleren of alles wel goed opgeruimd is en putten gedempt zijn. Want als de koeien terug in de weide komen, moet de weide zuiver zijn. Rondslingerende kroonkurken bijvoorbeeld zijn uit den boze”, weet Andy. 


De noden van groepen 

“Groepen vragen naar water en elektriciteit. Als dit niet aanwezig is, zullen er veel afhaken” zegt Andy.  


Gelukkig is dat geen probleem. “Elektriciteit en water kunnen we aanbieden, maar we hebben geen sanitaire voorzieningen. Groepen moeten zelf een douche knutselen en een toilet voorzien. Putten graven voor bijvoorbeeld een hudo is geen probleem.” 


“Een tweede vraag die ze vaak stellen is of het terrein bereikbaar is met de vrachtwagen”, vervolgt Andy. En dat kan? “Ja, dat is tot op vandaag geen probleem en als de vrachtwagen zich door hevige regenval toch vastrijdt, halen we die er met de tractor uit.”  


Dat groepen die vraag stellen, vindt Andy trouwens logisch. Groepen die een tentenkamp opzetten hebben namelijk veel materiaal mee. 


“Wat soms een probleem vormt, is het gebrek aan schaduw, zeker op warme zonnige dagen” zegt Andy. “Er staan maar enkele bomen en de wilgen werden net geknot. Dat laatste moet om de vijf tot acht jaar gebeuren, als de takken ongeveer een vuist dik zijn. De groepen die nu verblijven, hebben dus pech want de nieuwe scheuten zijn onvoldoende groot voor schaduw.” 


De charmes en beperkingen van de boerderij 

“Groepen die het wensen, kunnen een rondleiding krijgen op de boerderij en met wat geluk een koe zien kalveren”, vertelt Andy. “Dat zorgt soms voor leuke momenten. Plots kijken er dan 100 kinderen op je handen of krijg je na het kamp een geboortekaartje.” 


Kunnen groepen hier ook verse melk kopen?. “Uiteraard. Ons bedrijf is een melkveebedrijf maar het gebeurt spijtig genoeg zelden dat groepen hier hun melk kopen”, weet Andy. “Het is nochtans iets wat extra cachet kan geven aan het verblijven op de boerderij.” 


Zomaar rondlopen op de boerderij is niet toegelaten. Dat staat duidelijk vermeld in het huishoudelijk reglement. “Het kampeerterrein grenst aan de boerderij maar is eveneens bereikbaar via de openbare weg”, legt Andy uit. “De groepen moeten hierdoor niet op het actief landbouwbedrijf zelf zijn om hun terrein te bereiken, en dat is positief voor de veiligheid. Als de verantwoordelijken me nodig hebben, kunnen ze aanbellen aan het woonhuis of me contacteren via gsm.” 


Het afsluitende kampvuur 

“De activiteiten zijn meestal gelijkaardig”, vertelt Andy. “Veel activiteiten gebeuren hier op de weide zelf of in de onmiddellijke omgeving en dan vooral in Ryckeveldebos. Soms is er eens een tweedaagse naar de kust. En op het einde van het kamp volgt er traditioneel een kampvuur.” 


Het kampvuur is echter niet meer zo evident te organiseren. “Groepen mogen niet meer sprokkelen, waardoor ze zelf hun hout moeten meebrengen. En het hout dat er nu ligt, is nog van de vorige groep. De droogte is nu de spelbreker want die zorgt er voor dat het maken van een kampvuur door de gemeente tijdelijk verboden werd.” 


Spijtig voor de groep, maar ook voor het gezin van Andy. “Klopt, want we worden op de laatste dag van een verblijf vaak gevraagd voor de afsluitende toneeltjes en het kampvuur. Een uitnodiging die we – als het past – met plezier aanvaarden”, vertelt Andy vol enthousiasme. 

Reacties

# Anoniem
woensdag 10 april 2019 20:08
Pop-up jeugdkamp

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: