Vrouwen van de wereld

Welkom, vrouwen van de wereld!

 

 

Doe je mee?

 

 

 

Overal ter wereld timmeren mensen aan de weg naar meer gelijkheid en een rechtvaardiger samenleving. KVLV draagt haar steentje bij, als grote vrouwenorganisatie én met plaatselijke initiatieven te lande, dat weet jij als geen ander. Trias ondersteunt vrouwengroepen, -organisaties en coöperaties in 14 landen verder weg (Afrika, Latijns-Amerika en Azië) waar mensen en gemeenschappen op een duurzame manier verandering nastreven met het oog op een rechtvaardiger bestaan voor iedereen, met meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Wereldwijd brengen vrouwen en ook mannen de samenleving in beweging naar een gelijkwaardig en respectvol omgaan met elkaar. Wereldwijd worden stappen gezet en lopen we tegen dezelfde hindernissen aan. We weten het echter niet altijd van elkaar.

KVLV ontvangt, van 8 tot 18 oktober 2019, 25 sterke vrouwen en 2 mannen uit verschillende Trias-landen. Elk van deze vrouwen neemt in haar gemeenschap een rol en positie in en laat haar stem klinken.

Gedurende 10 dagen willen we hun verhalen horen, onze verhalen vertellen, sociale initiatieven verkennen, leerrijke activiteiten meemaken, in contact en uitwisseling samen leren, zien, horen, beleven.

Hoogtepunt tijdens deze uitwisseling wordt een open event op 15 oktober 2019, waar ijveren voor gelijke kansen uitgelicht wordt, waar verbinding centraal staat, waar we elkaar kunnen versterken en verder timmeren aan verandering die noodzakelijk is.

25 vrouwen naar Vlaanderen laten komen. Dat kost gemiddeld 1.500 euro voor 1 persoon. Met een kleine inspanning van velen, kunnen we dit zeker waar maken!

 

Steun het project 'Vrouwen van de wereld'
via het rekeningnummer van Trias: BE04 73640233 3331
met gestructureerde mededeling: 201/8000/12092 

 

Dit zijn onze gasten!

KVLV en Trias ontvangen van 8 tot 18 oktober 2019 25 sterke vrouwen en 2 mannen uit verschillende Trias-landen. Van 9 oktober tot 13 oktober worden zij warm opgevangen bij gastgezinnen verspreid over Vlaanderen. Misschien ook in jouw buurt! Op 10, 11 en 12 oktober kan je hen ontmoeten en samen met hen deelnemen aan plaatselijke of regionale activiteiten.

  • 5 vrouwen uit de Andes verblijven in de Panne. Samen met hen verkennen we initiatieven in de Westhoek.
  • 4 vrouwen uit El Salvador worden onthaald in Meerhout.
  • In Aalter vangen gastgezinnen nog 4 vrouwen uit Centraal-Amerika op.
  • 6 gasten uit Afrika krijgen onderdak in ‘het Hasseltse’ (Tongeren-Kuringen-Zutendaal).
  • 3 vrouwen uit Tanzania worden opgevangen in Bertem. Samen met hen verkennen we initiatieven in 'het Leuvense'.
  • KVLV Melsele verwelkomt 2 vrouwen uit Oeganda.
  • 3 gasten uit de Filipijnen krijgen een bedje en een boeiend programma in het noorden van de Noorderkempen (Meer en omstreken).

Op 15 oktober zijn ze er alle 27 bij tijdens het event in Malle en leveren daar een bijdrage aan het programma. Noteer deze dag met stip in je agenda!


Draag je steentje bij!

25 vrouwen naar Vlaanderen laten komen. Dat kost gemiddeld 1.500 euro voor 1 persoon.
12.608 euro staat er op onze teller midden mei, dankzij bijdragen van 24 KVLV-groepen en 22 individuele giften. Er zijn dus nog heel wat bijkomende centjes nodig. Met een kleine inspanning van velen, komen we er zeker!

Zet initiatieven op
Zet met je vriendinnengroep leuke initiatieven op waarmee je centjes kan inzamelen. Met vele kleintjes maken we het verschil! Maak jullie bijdrage voor Vrouwen van de wereld over op het rekeningnummer van Trias: BE04 73640233 3331 met gestructureerde mededeling 201/8000/12092. Laat in een mailtje aan cvanhoof@ons.be weten welke actie jullie deden of plannen, en welk bedrag jullie verzamelden of nastreven.

Deel de flyer uit
Op KVLV-activiteiten, fiets- en sneukeltochten, op je standje op een markt of event … Er zijn gelegenheden te over waarop je de flyer i.v.m. het project aan geïnteresseerden kan meegeven. Zij hebben dan meteen alle gegevens, het rekeningnummer en de juiste code bij de hand.

Doe een gift
Doneer een kleine of iets grotere financiële bijdrage, waardoor iemand van ver weg de ‘overtocht’ naar Vlaanderen kan maken. Maak je gift over op het rekeningnummer van Trias: BE04 73640233 3331 met gestructureerde mededeling 201/8000/12092. Voor giften vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest.

Ben je onderneemster? Ook je onderneming kan een gift overmaken (fiscaal attest), of je kan als sponsor (factuur) optreden voor het event op 15 oktober!

Spreek sponsors aan
Spreek bedrijven, leveranciers, middenstanders aan die dit initiatief genegen kunnen zijn en graag een (flinke) bijdrage willen leveren. Zij krijgen visibiliteit op het event. Bezorg hen het sponsorformulier dat zij ingevuld aan Trias kunnen bezorgen voor 20 juni.

Gemeentelijke subsidies
In sommige gemeenten kan je subsidies aanvragen voor uitwisselingsprojecten die in dit kader passen. Interessant voor groepen die ook als gastvrouw optreden en er een interessante kennismakingsactiviteit met een of andere gemeentelijke dienst aan koppelen. Aanvraagformulieren en het bijhorende reglement kan je vinden op de website van je gemeente.


Steun het project 'Vrouwen van de wereld'
via het rekeningnummer van Trias: BE04 73640233 3331
met gestructureerde mededeling: 201/8000/12092 

 

Voor vragen, opmerkingen, meer informatie ... kun je terecht bij Chris Van Hoof, cvanhoof@ons.be.

 


Save the date!

Hou 15 oktober 2019 zeker vrij in je agenda: dan vindt in Malle ons open event plaats. Onze gasten nemen een belangrijke plaats in in het programma van die dag! Een unieke kans om hen allemaal te ontmoeten. We vullen we het Provinciaal Vormingscentrum met boeiende lezingen, workshops en ontmoetingskansen, om mekaar te inspireren en te enthousiasmeren op onze weg naar een meer rechtvaardige wereld voor iedereen. Neem het event op in jullie afdelingsprogramma en kom er samen naartoe!

 


Inspirerende voorbeelden

"Een workshop Italiaans koken met topchef Gust Vander Waeren, een schot in de roos! Met een deelnameprijs van 30 euro (25 euro met KVLV-kaart) houden we er een centje aan over! De winst gaat integraal naar dit unieke project!" (KVLV regio Leuven)


"Op 25 november organiseerden we een ontbijtwandeling en bakten speculaas die we ter plaatse verkochten. Een deel van de opbrengst stortten we aan Trias. In december bemanden we een stand op de kerstmarkt van een woonzorgcentrum waar we crea-spulletjes verkochten. De opbrengst ging naar Vrouwen van de wereld. Dit jaar willen we die lijn doortrekken! Wij plannen kleine activiteiten en een fietstocht langs hoeves en hoeveproducenten om met de opbrengst een ticket te kunnen schenken aan een deelneemster." (KVLV Kortessem)

"Voor het kerstfeest in onze KVLV-groep maakten we dit keer extra mooie tafelversiering. Aan het einde van de samenkomst verkochten we die prachtige bloemstukjes, per opbod, ten voordele van ‘Vrouwen van de wereld’. Daarmee kregen we een aardig bedrag bij mekaar, meer dan we verwacht hadden! Een flinke stap in onze ambitie om minstens voor 1 vrouw een reis bij elkaar te krijgen en zeker de moeite waard om te herhalen in de paasperiode!" (KVLV Leefdaal)

"De bezinning op ons paasfeest liet ons stilstaan bij solidariteit en opkomen tegen ongelijkheid. Onze tombola bracht 200 euro op! We storten dat bedrag graag als bijdrage voor Vrouwen van de wereld." (KVLV Heultje)

"Wij brachten met onze KVLV-groepen op een makkelijke manier 1.500 euro bij mekaar! De afdelingen die zelf hun ledenlijst beheren gaven de 5% ledenbijdrage die ze daarvoor terugkrijgen aan ‘Vrouwen van de wereld’. De ledenvernieuwing vroeg evenveel werk als voordien maar leverde dit keer 5% van de ledenbijdrage op, een bedrag dat de KVLV-groepen extra ‘in kas’ kregen. Makkelijk verdiend en zonder probleem bijeengebracht voor ‘Vrouwen van de wereld’. We hadden nog niet het volledige bedrag samen, maar ons gewest heeft dit bijgepast tot 1500 euro." (KVLV regio Heist-op-den-Berg)

"Ik trok mijn stoute schoenen aan en stapte naar onze gemeente. Met de vraag of er een mogelijkheid was om het project ‘Vrouwen van de wereld’ vanuit de gemeente mee te ondersteunen. Het antwoord is JA! Onze gemeente betaalt de vliegtuigreis van een van de vrouwen die bij ons als gast zullen verblijven." (een tevreden KVLV-lid)

"Toen ik met pensioen ging, vroeg ik mijn collega’s om het bedrag dat normaal aan een afscheidsgeschenk wordt besteed, in plaats daarvan te schenken aan ‘Vrouwen van de wereld’. Het is een fijn gevoel om langs die weg 1 vrouw te kunnen verwelkomen." (een gedreven KVLV-dame)

"Vrouwen die vrouwen helpen, dat vind ik superbelangrijk. Ik behoor tot de eerste generatie die mocht gaan werken én tot de eerste generatie die zelfstandig in een taverne als vrouw iets kon gaan drinken. Dat heeft mijn moeder zaliger dikwijls opgehaald! Wij hebben pas stemrecht sinds 1949 (!), twee jaar voor mijn geboorte. We hebben nog een lange weg te gaan en veel andere landen een nog veel langere. Daar helpen we hen dan een stapje verder in." (een bewogen KVLV-lid)

"Als Agravrouw is het voor mij niet vanzelfsprekend met verre reizen de wereld te verkennen. Dus dacht ik: ik haal de wereld naar mij thuis! En ik gaf mij op als gastvrouw. Ik word echt blij van het vooruitzicht enkele vrouwen van de wereld te ontvangen!" (een enthousiaste Agravrouw)

"Ik heb altijd geleerd: ofwel ga je voor iets ofwel niet, je hart liegt niet. Als het in mijn agenda past, wil ik heel graag tolken. Een taal brengt je dichter bij het hart van de andere. Ik wil ook 2 vrouwen bij mij thuis onderdak geven. Of dat nu 2 of 4 nachten zijn, maakt me niet uit. Spannend!" (een warme gastvrouw)

"Jullie project sprak mij direct aan. Dat is de reden waarom ik snel reageer."
"Een unieke kans om mijn Spaans te oefenen!" (geïnteresseerde tolken)