12

Lekker lokaal

Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ van 26 mei tot en met 3 juni staan hoeveproducten in de kijker. Een picknick tussen de fruitbomen, een fietstocht met een hoeve-ijsje, een boerenmarkt of een kookworkshop met lokale producten,… Tijdens de Week van de Korte Keten proef je van heerlijke hoeveproducten, zowel op boerderijen als tijdens evenementen. KVLV en Steunpunt Hoeveproducten zijn voortrekker en moedigen onder de slogan ‘Lekker lokaal’ aan om voedsel recht van bij de boer te kopen. De Week van de Korte Keten is een gemeenschappelijk initiatief van Steunpunt Hoeveproducten, Vlaanderen, de VLAM, de VVP, de 5 provincies en de VVSG.


 

Wereldrecordpoging hoeve-ijsjes eten

Verbreek mee het wereldrecord hoeve-ijsjes eten op zondag 3 juni 2018 van 13.30u tot 18u in Beernem. Doe mee! Met jou erbij lukt het zeker om het magische cijfer van 3.050 deelnemers te halen. Kom, krijg een gratis hoeve-ijsje van een lokale producent en help mee om het wereldrecord te breken.


 

Wereldrecordpoging aardbeienmilkshake drinken

Verbreek mee het wereldrecord aardbeienmilkshake drinken op zondag 27 mei 2018 om 15u in Tildonk. We mikken op meer dan 2.000 mensen die tegelijk een milkshake van lokale melk en ijs naar binnen slurpen. Help jij mee? Flaneer bovendien langs de gezellige kraampjes van lokale hoeveproducenten op de Lekker Lokaal-markt en ga naar huis met heerlijke producten recht van bij de boer.


 

Farm Food Festival

Op 1 juni zet KVLV, Vrouwen met vaart de smaakvolle troeven van onze Vlaamse land- en tuinbouw extra in de verf met een Farm Food Festival in hartje Diest. Flaneer langs gezellige kraampjes en verwen je smaakpapillen met hartige en zoete gerechten recht van bij de boer. Met live muziek, originele workshops en vooral veel farm food!


 

Heerlijke lokale gerechten

Binnen de Korte Keten koop je verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En je ondersteunt de plaatselijke economie! Ontdek heerlijke lokale, seizoensgebonden gerechten: radijsjesloofsoep, wortel-spitskoolslaatje, geitenkaastaart met prei, koolrabibladlasagne en tataki van rund met groene asperges.


 

Wat is korte keten?

Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Als consument krijg je in ruil superverse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien steun je de lokale economie.

In de korte keten vind je verschillende soorten verkooppunten: hoevewinkels, boerenmarkten, automaten, zelfpluktuinen, groenteabonnementen en voedselteams.

Op zoek naar een van deze verkooppunten in jouw buurt? Kijk op www.rechtvanbijdeboer.be


 

5 redenen om in de Korte Keten te kopen

  • 1. Je beperkt het aantal tussenpersonen.
  • 2. Het aanbod is uitgebreid en volgt de seizoenen.
  • 3. Je kent de producent persoonlijk.
  • 4. Je krijgt een heerlijk product voor een eerlijke prijs.
  • 5. Door lokaal te kopen steun je boeren bij ons.

 

KVLV gaat voor Lekker Lokaal!

Organiseer je tussen 26 mei en 3 juni met je KVLV-groep een activiteit die past in deze Week van de Korte Keten, stuur dan een mailtje naar weekvandekorteketen@ons.be met de naam van je activiteit en je contactgegevens. Je kan ook een promotiepakket met campagnemateriaal aanvragen, geschonken door de Vlaamse Overheid.

Activiteiten die hierin passen zijn bijvoorbeeld kookworkshops waarbij je de ingrediënten recht bij de lokale boeren aankoopt. Ook klimaatwandelingen besteden aandacht aan het aspect Lekker Lokaal. Heb je een ShareFair in deze week en geef je daar aandacht aan lokale voeding? Ook deze activiteiten komen in aanmerking.

Nog vragen over de Week van de Korte Keten? Je kan altijd terecht op weekvandekorteketen@ons.be.

 

 


 

 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: