01

Ingrediënten

  • 300 g varkenkalfsgehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • peper en zout
  • 50 g bloem
  • 75 g boter
  • 3 dl volle melk
  • 2 dl room
  • 250 g champignons
  • 1 citroen
  • 600 g bladerdeeg
  • 1 eigeel

voor de kippenbouillon:

  • 1 kip
  • 2 preien
  • 2 selderstengels
  • 3 wortelen
  • 2 uien
  • 1 kruidnagel
  • enkele peperkorrels
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 peterseliestengels
  • 2 eetlepels olie of 40 g boter

 

Snijd voor de kippenbouillon de groenten grof en stoof ze aan in de olie of boter. Overgiet met water tot de groenten ruim onderstaan en breng aan de kook met de kruidnagel, gekneusde peperkorrels, tijm, laurier en peterselie. Laat 20 minuten zachtjes sudderen en voeg dan de kip toe. Laat 40 minuten sudderen. Haal de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Verwijder het vel en de botjes en snijd het kippenvlees in stukjes. Zeef de bouillon en houd apart.
Meng het gehakt met het ei en het paneermeel. Kruid met peper en zout en rol er kleine balletjes van. Kook ze 5 minuten in wat kippenbouillon of tot ze komen bovendrijven. Haal uit de bouillon en houd apart.
Wrijf de champignons schoon en snijd ze in de vier. Stoof ze aan in 25 g boter en houd apart.
Smelt 50 g boter zonder ze te laten kleuren. Voeg de bloem toe en roer goed tot de bloemgeur verdwenen is. Voeg al roerend geleidelijk de melk en 4 dl kippenbouillon toe. Voeg de room, kippenvlees, gehaktballetjes en champignons toe. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.
Rol het bladerdeeg uit tot 3-4 mm dik. Steek er 24 cirkels uit. Steek uit 16 cirkels met een kleiner vormpje het middelste gedeelte uit. Gebruik telkens 1 grotere cirkel als bodem, leg er 4 uitgesneden cirkels op en eindig met een grotere cirkel. Bevochtig de cirkels telkens met wat water om ze aan elkaar te doen plakken. Klop het eigeel los met wat water en bestrijk er de gebakjes mee. Leg een vel bakpapier over de gebakjes en plaats één ovenrichel hoger een lege bakplaat. Zo zullen de gebakjes mooi recht gebakken worden. Bak 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 225 °C goudbruin. Snijd de dekseltjes uit de gebakjes, vul met het kippenmengsel en plaats het dekseltje er terug op. Lekker met frieten.

 

  • Meer recepten vind je in de KVLV-uitgave ‘Ons Kookboek’.

 

Copyright foto www.studiowauters.com

 

Posted in: Recepten, Culinair
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: