02

Waar je in Vlaanderen heerlijk eerlijke voeding kunt kopen recht van het veld, dat komt je te weten tijdens de Week van de Korte Keten van 26 mei tot 3 juni 2018. Kook deze heerlijke lokale gerechten met seizoensgebonden voeding, recht van bij de boer.


Wortel-spitskoolslaatje

  • 2 wortelen
  • 1 spitskool
  • 1 el karwijzaad
  • olie
  • appelazijn
  • peper, zeezout

Rasp de wortelen en snijd de spitskool zeer fijn. Meng er het karwijzaad onder en breng op smaak met wat olie, azijn, peper en zeezout.


Radijsjesloofsoep

  • 1 ui
  • 2 aardappelen
  • 100 g radijsjesloof
  • 15 g boter
  • 1 l groentebouillon
  • peper en zout

Snipper de ui fijn. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Snijd het radijsjesloof in stukken. Stoof de ui aan in boter, voeg de aardappelen toe en overgiet met de groentebouillon. Laat 15 minuten koken. Voeg het radijsjesloof toe en laat nog 2 minuten koken zonder deksel. Mix de soep en breng op smaak met peper en zout.


Geitenkaastaart met prei

  • 1 cirkel kant-en-klaar bladerdeeg
  • 100 g geitenkaas zonder korst
  • 2 preien
  • 2 trostomaten
  • 2 dl room
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 1 eetlepel boter
  • peper, zout

 

Snijd de prei (ook het donkergroene deel) in ringetjes. Stoof het preigroen 3 minuten in de boter en voeg dan ook het preiwit toe. Laat nog 5 minuten meestoven. Laat goed uitlekken. Klop de eieren los met de room en breng op smaak met peper, zout en bieslook. Verwijder de zaadjes uit de tomaten en snijd ze in blokjes. Leg het bladerdeeg in een ronde bakvorm en prik de bodem in met een vork. Verdeel de prei over het deeg en giet hierover het roommengsel. Verdeel de tomatenblokjes over de taart. Verkruimel de geitenkaas over de taart. Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.


Koolrabibladlasagne

  • 2 koolrabi’s met steel en bladeren
  • 12 lasagnevellen
  • 400 g gekookte ham in plakjes
  • 2 uien
  • 2 el bloem
  • 6 dl melk
  • 3 dl slagroom
  • 3 el citroensap
  • 100 g geraspte kaas
  • peper, zout
  • muskaatnoot
  • boter

Snipper de ui fijn. Laat de boter smelten en stoof de uit glazig. Voeg de bloem toe. Laat even meebakken tot de bloemgeur verdwenen is, maar laat het mengsel niet kleuren. Voeg er de melk en room al roerend geleidelijk bij en laat nog even doorkoken tot je een gebonden saus krijgt. Laat de saus 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.
Schil de koolrabi’s en snijd ze in dunne schijfjes. Snijd ook de bladeren en stelen in reepjes. Kook de koolrabibladeren- en reepjes 5 minuten in licht gezouten water. Laat uitlekken. Verdeel wat van de saus over de bodem van een ovenschaal. Leg hierop 4 lasagnevellen, daarop koolrabi en plakjes ham. Kruid elke laag met peper, zout en muskaatnoot. Verdeel hierover weer saus en vervolgens opnieuw lasagnevellen, koolrabi en ham. Voeg de resterende 4 lasagnevellen en de rest van de saus toe. Bestrooi met kaas en bak de lasagne 40-50 minuten in een voorverwarmde oven van 180 ° C.


Tataki van rund met groene asperges

  • 400 g dunne lende
  • 1 bussel radijsjes
  • 400 g groene asperges
  • 150 g erwten (vers of diepvries)
  • 350 g sobanoedels
  • 1 knoflookteentje
  • peper, zout
  • enkele takjes verse koriander
  • arachideolie

Voor de marinade

  • een stuk geraspte gember (3 cm)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel sesamolie
  • sap van ½ limoen
  • 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes

Bereid de marinade in een grote afsluitbare kom en leg er het vlees in. Laat minstens een uur marineren.
Was de asperges en verwijder het harde stengelgedeelte (snijd ongeveer 2,5 cm weg). Snijd ze in schuine stukken van 3 cm. Was de radijsjes en snijd in dunne plakjes. Dop de erwtjes. Pel en snipper de knoflook. Bak de knoflook in een eetlepel arachideolie in een wok. Voeg de asperges en erwten toe en roerbak tot ze beetgaar zijn. Voeg tenslotte de radijsjes toe. Kruid met peper en zout.
Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Voeg ze toe aan de geroerbakte groenten en houd warm.
Haal het vlees uit de marinade, dep droog en bak langs elke kant kort aan in een grillpan. Het vlees moet vanbinnen nog rood zijn. Snijd in fijne plakken en voeg toe aan de noedels met groenten. Voeg de marinade toe en warm nog even door. Serveer met fijngesneden koriander.

Tip: je kunt de koriander vervangen door fijngesneden radijsjesloof. Wok dit dan even mee.


Copyright foto www.studiowauters.com

 

Posted in: Recepten, Culinair
 

Reacties

# Anoniem
vrijdag 4 mei 2018 2:47
Week van de Korte Keten

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: