02

Lentetijd, aspergetijd! Smullen maar van deze verrassende quiche met asperges, zalm en lente-ui.

 

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 125 g koude boter
  • 175 à 200 ml koud water
  • 10 g zout
  • bakparels of gedroogde bonen om blind te bakken

Voor de vulling

  • 250 g groene asperges
  • 300 g zalmfilet
  • 3 eieren
  • 2 dl room
  • 150 g kruidenkaas
  • 5 lente-uitjes
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • peper
  • zout

Snijd de boter in kleine blokjes en meng onder de bloem. Wrijf tussen je vingertoppen tot een kruimelige massa. Voeg water en zout toe en kneed tot een homogeen deeg. Laat afgedekt met vershoudfolie enkele uren in de koelkast rusten. Rol het deeg niet te dun uit op een vel bakpapier dat groter is dan de vorm. Het bakpapier helpt om het deeg beter in de vorm te brengen.

Bekleed een taartvorm van 28 cm diameter met het deeg en doorprik de bodem meerdere keren met een vork. Leg er een vel bakpapier op en bedek met bakparels of gedroogde bonen. Bak het deeg 10 minuten blind in een voorverwarmde oven van 180 °C. Verwijder het bakpapier en de bakparels of bonen.

Verwijder het harde stengelgedeelte van de asperges en snijd in stukken van 3 cm. Kook de asperges in 5 minuten beetgaar in licht gezouten water. Doe dit in een kookpot zonder deksel om de frisgroene kleur te behouden. Spoel de asperges onder koud stromend water, laat uitdruppen en droog met keukenpapier.

Snijd de zalm in blokjes. Verdeel de zalm en asperges over de quichebodem. Klop de eieren met de room en kruidenkaas los. Snijd de lente-ui in ringen en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout. Giet het ei-mengsel over de zalm en asperges en bestrooi met de kaas. Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.

Tip: je kunt ook kant-en-klaar kruimeldeeg gebruiken.

 

Meer recepten vind je in de KVLV-uitgave ' Asperges anders'. 

Copyright foto www.studiowauters.com

 

Posted in: Recepten, Culinair
 

Reacties

Vul je gegevens in voor je een reactie plaatst.

Geef je reactie

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA image
Geef bovenstaande code in: