ShareFair-XL-Awards

Stem voor je favoriete ShareFair XL

Met de ShareFair-XL-Awards zetten we KVLV-groepen in de bloemetjes die het ShareFair-idee op een opmerkelijke manier ter harte hebben genomen. KVLV-groepen die drie jaar achtereenvolgende jaren een ShareFair organiseerden, twee ShareFairs in één jaar organiseerden of een langlopend initiatief op poten zetten, konden hun kandidatuur indienen. Zorg ervoor dat je favoriete ShareFair XL de publieksprijs wint en breng je stem uit voor 25 mei via dit stemformulier.


Prijzen

We delen een award uit in drie categorieën:

  • Prijs voor de mooiste samenwerking: prijs voor een initiatief waar samenwerking een meerwaarde is
  • Bloed, zweet en tranenprijs: prijs voor een initiatief dat veel energie en moeite kostte om te realiseren
  • Publieksprijs: het initiatief dat de meeste stemmen krijgt van het ruime publiek. Breng je stem uit voor 25 mei.

Het prijzenpakket per categorie ziet er als volgt uit:

  • een professionele fotoshoot
  • een reportage over jullie ShareFair-XL in Vrouwen met vaart
  • een bon ter waarde van 100 euro om te besteden aan producten recht van bij de boer of in de Oxfam-Wereldwinkel

Prijsuitreiking

De feestelijke prijsuitreiking van de ShareFair-XL-awards vindt plaats op 1 juni 2018 op het Ideeënfestival in Diest.

Wedstrijdreglement

Hier vind je het volledige wedstrijdreglement.

 

ShareFair XL deelnemers

KVLV Essen-Hoek & Jong KVLV Essen-Hoek


3 maal ruilbeurs


Beschrijving
Het ganse dorp mocht leuke spulletjes binnenbrengen en in ruil dingen uitkiezen. Wat restte mocht gratis meegenomen worden of ging naar het goede doel. 

Waarom op KVLV Essen-Hoek & Jong Essen-Hoek stemmen?
Omdat we heel wat spulletjes een tweede leven gegeven hebben en omdat we heel wat mensen gelukkig gemaakt hebben met deze spulletjes. Topmoment: een gezin waarvan de kinderen zaadjes in potjes hadden gezaaid en de plantjes inruilden voor bonnetjes om zo speelgoed en spulletjes te kiezen. De plantjes waren ook erg in trek.

 

 

KVLV Groot-Bijgaarden


Deelwand en 'Dilbeek deelt'


Beschrijving
Aan de bibliotheek staat een deelwand waar mensen via briefjes materiële en immateriële zaken kunnen geven en nemen. Deze werd gelanceerd op een weggeefmarkt in 2016. Een virtuele versie van deze deelwand is de facebookpagina "Dilbeek Deelt" die al 248 leden telt. 

Waarom op KVLV Groot-Bijgaarden stemmen?
We zijn heel fier op onze deelwand en onze facebookpagina omdat we zien welk positief effect het geeft om buiten onze KVLV-groep ook anderen te betrekken bij het geven en delen in onze gemeente. We zien dat er veel papiertjes hangen op de deelwand en ook op de facebookpagina verschijnen regelmatig berichtjes. Het heeft een heel duurzaam effect: mensen delen dingen die ze niet meer kunnen gebruiken in plaats van ze weg te gooien. Ook bevordert dit initiatief het contact tussen mensen omdat ze persoonlijk verder moeten afspreken.

 

 

KVLV Groot-Bijgaarden


3 X weggeefmarkt


Beschrijving
2015: weggeefmarkt in samenwerking met KVLV itterbeek en KVLV Sint-Ulriks-Kapelle
2016: weggeefmarkt en lancering van een deelwand voor tijd en talenten
2017: weggeefmarkt in samenwerking met KVLV Sint-Martens-Bodegem

Drie jaar op rij organiseerde KVLV Groot-Bijgaarden een weggeefmarkt. Huisraad, juwelen, accessoires, speelgoed, boeken, babyspullen, kinderkleding, CD's en DVD's voor kinderen en schoolgerief passeerden de revue. 

Waarom op KVLV Groot-Bijgaarden stemmen?
Omdat we drie keer op rij zorg besteed hebben aan duurzaamheid en integratie en we hier via de ShareFair-initiatieven ook in gegroeid zijn. Het succes van het geven en nemen blijft stijgen. Meer mensen voelen zich er steeds meer door aangesproken.

 

 

Sint-Job-In-'t-Goor


Boekenruilkast


Beschrijving
Een boekenruilkast in de inkomhal van de Lindenboom en aan de fietsenstalling van de Delhaize.
Er staat een grote variatie aan boeken en ze kasten worden druk bezocht. Een van de kasten is een omgevormde dubbele koelkast.

Waarop op KVLV Sint-Job-In-'t-Goor stemmen?
We hebben van verschillende mensen en verenigingen hartverwarmende commentaren gehad. Wij vonden het fantastisch dat we openstonden voor iedereen, zeker ook voor kansarmen die vrij hun keuze konden maken in de aangeboden boeken."

 

 

KVLV Guigoven


Boekenruilkast in kleuterschool


Beschrijving
We plaatsten een boekenkast speciaal voor de kleuters van de plaatselijke kleuterschool. De kleuterjuf gaat regelmatig met de kindjes naar de kast om te kijken wat er nieuw is en boekjes te ruilen. Dat vinden de kleuters heel leuk.

Waarom op KVLV Guigoven stemmen?
Ons initiatief maakte KVLV zichtbaar in het dorp, want de boekenruilkast staat op het dorpsplein. We betrekken hierbij de kleuterschool, de bib en Sint-Vincentius. Via dit initiatief leren kleuters van kindsaf om te delen. Boeken die te lang in de kast blijven staan, worden naar Sint-Vincentius gebracht. De bib levert nieuw, afgeschreven materiaal aan. Boeken krijgen hier geen 2e, maar 3e of 4e leven. Ook KVLV vaart hier wel bij, want jonge vrouwen uit de ruime omgeving hebben zicht intussen al bij ons aangesloten.

 

 

KVLV Meerdonk


3 X ruilbeurs


Beschrijving
2015: plantenruilbeurs in het voorjaar, speelgoedruilbeurs op een schoolfeest en kerstruilbeurs
2016: plantenruilbeurs in het voorjaar, speelgoedruilbeurs op een schoolfeest en kerstruilbeurs
2017: planten en zaden ruil- en weggeefmarkt 

3 jaar op rij organiseerde KVLV Meerdonk een planten- en zadenruilbeurs. Intussen is dit echt een traditie geworden waarvoor mensen plantjes kweken en opzij houden. Daarnaast organiseerden ze ook al speelgoedruilbeurzen en twee kerstruilbeurzen.

Waarom op KVLV Meerdonk stemmen?
We zijn een kleine gemeente, maar met veel duurzame initiatieven, we organiseerden al eens 3 ruil-initiatieven op 1 jaar die toegankelijk waren voor het grote publiek. We trekken deze deel- en geefactie nu ook door naar onze klassieke feesten waar we duurzame geschenkjes delen met elkaar onder de leden.

 

 

KVLV Meerdonk


3 X ruilen in 2016


Beschrijving
Plantenruilbeurs, speelgoedruilbeurs en kerstruilbeurs

In 2016 ging KVLV Meerdonk ijverig aan het ruilen: in het voorjaar organiseerden ze een plantenruilbeurs, in mei een speelgoedruilbeurs in samenwerking met de lagere school en in november een kerstfair.

Waarom op KVLV Meerdonk stemmen?
Het is ondertussen een traditie geworden waar mensen al speciaal planten voor kweken en opzij houden.

 

 

KVLV Meerdonk


3 X ruilen in 2015


Beschrijving
Plantenruilbeurs, speelgoedruilbeurs en kerstruilbeurs

In 2015 ging KVLV Meerdonk ijverig aan het ruilen: in het voorjaar organiseerden ze een plantenruilbeurs, in mei een speelgoedruilbeurs in samenwerking met de lagere school en in november een kerstfair.

Waarom op KVLV Meerdonk stemmen?
We zijn een kleine gemeente, maar met veel duurzame initiatieven, we organiseerden al eens 3 ruil-initiatieven op 1 jaar die toegankelijk waren voor het grote publiek. We trekken deze deel- en geefactie nu ook door naar onze klassieke feesten waar we duurzame geschenkjes delen met elkaar onder de leden.

 

 

KVLV Poelkapelle


Weggeefkast: boeken en speelgoed


Beschrijving
In mei 2017 plaatsen we een weggeefkast voor boeken en speelgoed in de plaatselijke bibliotheek. Het is een heel kleine bibliotheek, die enkel zondagvoormiddag open is. De bibliothecaris onderhoudt de kast mee, en is heel enthousiast. Hij is zelf ook leraar in de lagere school en maakt op die manier ook reclame voor de kast. Soms gaan we eens kijken, en er staan steeds nieuwe dingen in.

Waarom op KVLV Poelkapelle stemmen?
Het is een initiatief bedoeld voor het groter publiek, het is een blijvend initiatief en jong en oud kan er gebruik van maken.

 

 

KVLV Melsele


Potlucks en red de crearestjes


Beschrijving

2015: Afternoon potluck met desserten
2016: apero potluck
2017: Ruilmarktje voor wol en weggeven van confituur op Melsele recycleert

In 2015 en 2016 kon je gratis proeven en recepten delen op onze potlucks in het gezellig kader van een historische hoeve met gezellig terras. In 2015 gingen we voor desserten, in 2016 voor aperitiefhapjes en cocktails. Er was telkens ook een ruilmarkt voor speelgoed. In 2017 ruilden we restjes wol op ‘Melsele Recycleert’ en verloten we zelfgemaakte confituur onder de bezoekers.

Waarom op KVLV Melsele stemmen?
Omdat we telkens opteren om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken en samen te brengen op een leuke locatie. Vooral jonge gezinnen met kinderen proberen we te bereiken met activiteiten op maat.

 

 

KVLV Pulle


3 X weggeven


Beschrijving

2015: weggeefkraam op centraal pleintje
2016: weggeefkraam op centraal pleintje
2017: weggeefkraam met modeaccessoires op het evenement ‘dorp vol plezier’.

In 2015 startten we met een weggeefkraam op het pleintje centraal in het dorp.  We deelden ballonnen uit en kinderen mochten hiermee iets komen kiezen, net als alle voorbijgangers. In 2016 herhaalden we dit. In 2017 hadden we ons weggeefkraam met modeaccessoires op het evenement ‘dorp vol plezier’. Het kraam trok alle leeftijden aan en de kinderen mochten gratis spulletjes meenemen voor de mama’s, papa’s en oma’s. Dit tot groot jolijt van de omstaanders. 

Waarom op KVLV Pulle stemmen?
Omdat het zo GEWOON gewoon is. GRATIS weggeven is het moeilijkst voor de meenemer. Iets gratis weggeven is makkelijker. We deden ook gewoon mee zonder te weten waar dit toe zou leiden: top of flop?

 

 

(jong-) KVLV Schoonbroek


3 jaar op rij ruilen en geven


Beschrijving

2016: swishing voor kledij en juwelen
2017: ruilmarkt voor boeken en gezelschapsspelletjes
2018: ruilmarkt voor boeken en gezelschapsspelletjes

Na in 2016 in te zetten op het ruilen van kleding en juwelen, kozen we in 2017 voor het ruilen van boeken en spelletjes. Voor het aantal stuks dat je binnenbrengt, krijg je bonnetjes waarmee je nieuwe dingen kan zoeken. In 2018 herhalen we dit beproefde recept nog eens.

Waarom op KVLV Schoonbroek stemmen?
We doen aan duurzaamheid en zorgen ervoor dat spulletjes een 2e leven krijgen. Het is een haalbaar project omdat iedereen wel iets heeft liggen dat ze ‘kwijt’ willen of willen ruilen. Zeker ook omdat we een deel van onze rest schenken aan goede doelen (school en ziekenhuis). Na een “valse” start (kledingruil met weinig succes) gaan we nu resoluut terug voor de boeken en spelletjes.

 

 

KVLV Londerzeel


Koopjes bij KVLV Londerzeel


Beschrijving

Iedereen kan iets gratis of te koop aanbieden. Je stuurt een foto van het item + een korte beschrijving naar de webmaster van KVLV-Londerzeel en het aangeboden item wordt op de website geplaatst.

Waarom op KVLV Londerzeel stemmen?

Omdat ze het leuk vinden.

 

 

KVLV Londerzeel


3 jaar op rij een totaal andere ShareFair


Beschrijving

2016: KVLV ShareFair taartenbuffet met kookboekenweggeefkast en delen van recepten
2017: weggeefmarkt voor kleding en accessoires, kerst- en paasdecoratie, elektrotoestellen, restjes wol, keukenmateriaal + Repaircafé
2018: kids ruilen speelgoed ism de kleuterschool

Na een potluck met taarten die tegelijk een bakwedstrijd was, organiseerden we een weggeefmarkt voor uiteenlopende zaken, waar we ook samenwerkten met Recupel en Think Pink voor de inzameling van oud elektro en oude gsm’s. Dit jaar gaan we op een school een speelgoedruil organiseren.

Waarom op KVLV Londerzeel stemmen?
Onze initiatieven zijn leuk, voor iedereen toegankelijk, verschillend, educatief, creatief en omdat wij het zelf plezant vinden.

 

 

KVLV Rillaar


3 X Geef-deel-ruilplein


Beschrijving

Wij organiseren al 3 jaar op rij een geef-deel-ruilplein voor en na de kerkdienst met de kruisdagen (de dagen voor Hemelvaart) en met de opendeurdag van de parochie.

Waarom op KVLV Rillaar stemmen?
Omdat we er mensen toe aanzetten om met elkaar te delen en we de ogen openen van mensen op vlak van duurzaamheid. Omdat we de mensen aanzetten om elkaar te helpen en daardoor vind ik dat wij als KVLV Rillaar goed bezig zijn! 

 

 

KVLV Riemst-Heukelom


3 X weggeven op de stoep


Beschrijving

Al 3 jaar op rij maken we in samenwerking met het Sociaal Huis pakketten voor mensen die het minder breed hebben in onze gemeente. We verzamelen hiervoor via de dorpsbewoners bijvoorbeeld huishoudmiddelen, droge voeding, verzorgingsproducten.

Waarom op KVLV Riemst-Heukelom stemmen?
Omdat dit initiatief alleen maar positief is, we kunnen delen met een ander die het nodig heeft, het geeft enorme voldoening en warmte om te zien hoe graag de mensen nog geven en er gaat niets verloren, alles kan gebruikt worden.

 

 

KVLV Moerbeke-Atembeke


3 X een ander weggeefplein


Beschrijving

2016: weggeefplein voor kook-en bakgerief en fantasiejuwelen
2017: weggeefplein voor sjaals, riemen, handtassen en juwelen
2018: weggeefplein voor binnenhuisdecoratie
Dankzij een samenwerking met de Dorpsraad krijgen we ieder jaar een ruime stand op de kermis met Hemelvaart. We kozen ieder jaar voor een ander thema. Vanaf het tweede jaar zamelden we de spullen op voorhand in, zodat we ze mooi kunnen uitstallen. We verkopen er ook producten voor Kom-Op-Tegen-Kanker.

Waarom op KVLV Moerbeke-Atembeke stemmen?
Het weggeefplein is een manier om sociale contacten te bevorderen en kennis te maken met inwoners die anders niet gemakkelijk contact opnemen met een vereniging.  Het geeft een tweede leven aan spullen die anders weggegooid worden! Het geeft eveneens de gelegenheid om de werking en het programma van onze KVLV beter in de kijker te plaatsen.

 

 

KVLV Putte


3 X Repair Café 

2015: Repair Café met weggeefkast
2016: Repair Café met weggeefkast en juwelenswishing
2017: Repair Café met weggeefkast, juwelenswishing en workshops upcycling

Beschrijving
Spullen die anders op de vuilnisbelt terechtkomen, geven we via het Repair Café een tweede leven. Vrijwilligers helpen om de spullen te herstellen. We plaatsen ook een weggeefkast met allerlei spullen voor iedereen die interesse had en duurzaamheid op prijs stelt en organiseerden er een juwelenswishing. 

Waarom op KVLV Putte stemmen?
Repair Café is een gegeven van deze tijd met allerlei workshops, swishing en weggeefspullen. Alles in het teken van duurzaamheid. Toch belangrijk ik deze tijd!

 

 

KVLV Baasrode


3 X plantenruilmarkt


Beschrijving

3 jaar op rij organiseerden we een plantenruilmarkt voor alle inwoners uit het dorp en naburige dorpen. In 2017 organiseerden we gelijktijdig een pannenkoekenbak voor iedereen.

Waarom op KVLV Baasrode stemmen?
Wij werken aan de natuur... bloemen lokken de bijen, iedereen warm maken voor groene vingers, Een gezellige namiddag met KVLV leden + dorpsgenoten + nieuwe mensen leren kennen bij het smullen van pannenkoeken.

 

 

KVLV Sint-Huibrechts-Lille


3 X boekenweggeefplein


Beschrijving

2015: boekenweggeefplein
2016: weggeefplein met boeken, sjaaltjes en juwelen
2017: weggeefplein met boeken, sjaaltjes en juwelen

We organiseerden drie jaar op rij een weggeefmarkt met boeken. Mensen konden deze op  voorhand, of tijdens de weggeefmarkt zelf brengen. We merkten dat sommigen zich er beter bij voelden om iets te nemen als ze zelf ook iets bijhadden. We mikken ons op iedereen die graag leest en voegden vanaf het tweede jaar ook sjaaltjes en juwelen toe.

Waarom op KVLV Sint-Huibrechts-Lille stemmen?
Omdat alles vanuit het hart gebeurt en niet uit prestige... 

 

 

KVLV Sint-Huibrechts-Lille


2 ShareFairs in 2016


Beschrijving

Mei 2016: weggeefplein voor boeken, sjaaltjes, juwelen
November 2016: weggeefplein voor boeken, sjaaltjes, juwelen en kerstartikelen

We organiseerden in 2016 twee keer een weggeefplein: een tijdens de campagne maand in mei met boeken, sjaaltjes en juwelen, en één in november waarbij we ook kerstartikelen inzamelden.

Waarom op KVLV Sint-Huibrechts-Lille stemmen?
Omdat alles vanuit het hart gebeurt en niet uit prestige... 

 

 

KVLV Sint-Huibrechts-Lille


2 ShareFairs in 2017


Beschrijving

Mei 2017: weggeefplein voor boeken, sjaaltjes, juwelen in het woonzorgcentrum Fierkant
November 2017: weggeefplein voor kerstartikelen

We organiseerden in 2017 twee keer een weggeefplein: een tijdens de campagne maand in mei met boeken, sjaaltjes en juwelen, in samenwerking met een woonzorgcentrum. Het was fijn om de bewoners zich te zien opsmukken met juwelen.  In november organiseerden we nog een weggeefmarkt waarbij we kerstartikelen inzamelden en uitdeelden.

Waarom op Sint-Huibrechts-Lille stemmen?
Omdat alles vanuit het hart gebeurt en niet uit prestige... 

 

 

KVLV Kortenaken


3 X weggeven


Beschrijving

2015: weggeefplein met gewest Velpedal
2016: weggeefcafé met gewest Velpedal
2017: weggeefmarkt op de speelplaats van basisschool Trip Trap

Wij deden 3 jaar op rij een ShareFair waarbij we telkens heel wat spullen een nieuw leven gaven. Iedere keer een ander concept, met andere partners en andere randanimatie. Wat overbleef ging naar ‘Erm in Erm’, een organisatie uit Tienen.

Waarom op KVLV Kortenaken stemmen?
ShareFairs zijn een goed initiatief dat door kvlv opgestart is, in de huidige wegwerpmaatschappij wordt hierdoor de afvalberg toch een beetje kleiner. Ook voor mensen die het niet zo breed hebben is dit een goede kans om leuke spullen te bemachtigen die gratis zijn.

 

 

KVLV Kortenaken


2 ShareFairs in een jaar


Beschrijving

Mei: weggeefmarkt
Oktober: speelgoedbeurs
In 2016 en 2017 gingen we er twee maal voor: een weggeefcafé met allerlei spullen in mei, en een ruilbeurs voor speelgoed en fietsen in oktober.

Waarom op KVLV Kortenaken stemmen?
Onze ShareFairs zijn een goed initiatief vinden de aanwezigen, er wordt al zoveel weggegooid wat nog bruikbaar is voor iemand anders. Vooral het speelgoed is erg in trek.

 

 

KVLV Kortenaken


Weggeefkast Kortenaken


Beschrijving

We schilderen een kast in het mooie KVLV-groen. Deze verscheen voor het eerst op de dorpsfeesten in 2014, kreeg telkens een plek op het Repair Café in Kortenaken, daarna in de bibliotheek en nu heeft ze een vaste plaats in de Carrefour. Een meter zorgt ervoor dat de kast er steeds netjes bij ligt.

Waarom op KVLV Kortenaken stemmen?
Wat men niet zelf nog nuttig vindt kan toch nog gebruikt worden door iemand anders, zo maken we de hoop wegwerpspullen weer iets kleiner.

 

 

KVLV Dessel


3 X weggeefplein


Beschrijving

We organiseerden 3 jaar op rij een weggeefplein aan het gemeentehuis. Er was vanalles te geef: handtassen, sjaals, CD’s, stripboeken, stekplantjes, boeken van de bib, schalen, potten, spelletjes, puzzels, crearesten,…

Waarom op KVLV Dessel stemmen?
We zorgden voor toffe gratis artikelen met kinderanimatie op een gezellig plein. Je kon er ook een drankje en hapje kopen aan democratische prijzen. In 2014 startten we, we hebben er elke keer met zen allen wel wat tijd in gestoken. De mensen content naar huis zien gaan met een leuk hebbeding is tof.

 

 

KVLV Maleizen


2 ShareFairs in 2018


Beschrijving

April 2018: plantenruildag met weggeefmarkt
Mei 2018: klimaatwandeling met weggeefmarkt

In april gaat onze jaarlijkse plantenruildag door, waaraan we ook steeds een weggeefmarkt koppelen. We werken hiervoor samen met de gemeente en Velt, die vragen over planten beantwoorden. In mei werken we samen met de Chiro voor een klimaatwandeling met daarna een weggeefmarkt.

Waarom op KVLV Maleizen stemmen?
Omdat wij inrichters zijn van ShareFair (plantenruilmarkt) sinds 1983, toen er nog geen sprake was van het woord ShareFair. Dit initiatief is steeds een publiekstrekken, ook van mensen buiten kvlv.

 

 

KVLV Maleizen


Boekenruilkast


Beschrijving

Ter gelegenheid van onze viering ’90 jaar KVLV’, installeerden we in een permanente boekenruilkast. We werkten hiervoor samen met de gemeente, zij maakten de kast voor ons.

Waarom op KVLV Maleizen stemmen?
Wij verdienen een stem omdat we hierdoor veel mensen bereiken die misschien niet zouden lezen, en niets met kvlv te maken hebben. Voor kinderen is het ook leuk snuisteren.

 

 

KVLV Maleizen


3 X plantenruilbeurs


Beschrijving

De tweede zondag na Pasen organiseerden we in 2015, 2016 en 2017 een plantenruilbeurs met weggeefmarkt. We bieden er ook een bloemschikdemo aan, waarbij de bloemstukken nadien worden verloot. De gemeente stelt een zak potgrond ter beschikking van alle deelnemers, en Velt beantwoordt vragen over plantenziektes.

Waarom op KVLV Maleizen stemmen?
Omdat wij inrichters zijn van ShareFair (plantenruilmarkt) sinds 1983, toen er nog geen sprake was van het woord ShareFair. Dit initiatief is steeds een publiekstrekken, ook van mensen buiten KVLV.

 

 

KVLV Beerse


Boekenruilkast


Beschrijving

We plaatsten een boekenruilkast bij Prima Walbers, een lokale handelaar. Boeken die niet meer door jou gelezen worden, kunnen door iemand anders gelezen worden. Je kan er een ander voor in de plaats zetten maar je mag er ook zo een meenemen. Dit is voor iedereen die graag met zijn neus in de boeken zit, van groot tot klein.

Waarom op KVLV Beerse stemmen?
Omdat dit iedereen, groot of klein, jong of oud, bereikt.

 

 

KVLV Ruddervoorde & KVLV Oostkamp


3 X Kindercarrousel


Beschrijving

ShareFair 2016: weggeefplein voor kinderkleding, speelgoed en accessoires
ShareFair 2017: weggeefplein voor kinderkleding, speelgoed en accessoires
ShareFair 2018: recepten, kookboeken en planten en zaden ruilen

In 2016 en 2017 plaatsten we een grote koffer op de plaats waar de ShareFair doorging. Daar konden de mensen kinderkleding, speelgoed en accessoires in stoppen maar indien er iets in zat dat ze konden gebruiken mochten ze het er ook al uithalen en meenemen. In 2018 ruilen we recepten, kookboekjes en plantjes of zaadjes en proberen een link te maken naar rechtstreeks kopen bij de boer. We werken steeds samen met Landelijke Kinderopvang.

Waarom op KVLV Ruddervoorde & KVLV Oostkamp stemmen?
Omdat we door samen te werken met anderen meer mensen laten kennis maken met KVLV. Omdat we dit jaar rond voeding werken en wie kan dit nu beter dan KVLV, de uitgever van de kookbijbel "Ons Kookboek". Omdat we onze Agra-vrouwen steunen door de korte keten te promoten.

 

 

 

KVLV Koninksem


3 maal Weggeefplein


Beschrijving

ShareFair 2016: Delen, krijgen, geven is trendy!
ShareFair 2017: Kinderkleding en -fietsen, babyspullen
ShareFair 2018: Puzzels, leesboeken en gezelschapsspellen

Drie jaar op rij organiseerde KVLV Koninksem een ‘Weggeefplein’. De ShareFairs vonden plaats tijdens het schoolfeest en de opendeurdag van de plaatselijke school. Zo wisselden spullen allerhande, kinderkleding en –fietsen, babyspullen, puzzels, leesboeken en gezelschapsspelletjes vlot van eigenaar. De samenwerking met de school was een absolute steun voor KVLV: ze stelden hun schoolfeest/opendeurdag open , stelden hun gebouwen ter beschikking en gaven zich op als inzamelpunt.

Waarom op KVLV Koninksem stemmen?
Met een bestuursploeg van slechts 4 mensen proberen we toch de kar te blijven trekken. Door mee te doen aan de ShareFair proberen we spullen een tweede leven te geven en zo bij te dragen aan een beter milieu. Natuurlijk proberen we ook mensen samen te brengen en ons dorp op de kaart te zetten.

 

 

 

KVLV Sint-Ulriks-Kapelle


Deeltuin


Beschrijving

KVLV Sint-Ulriks-Kapelle ondersteunt de schooltuin van de Gemeenteschool De Kriebel. In maart helpen bestuursleden om de schooltuin klaar te maken. Ze zaaien in potjes. In mei planten en zaaien ze in de tuinen en vindt de ShareFair plaats. Zo ruilen en delen ze overschotten met de ouders van de school en de inwoners van het dorp. De samenwerking tussen KVLV, de school en het dorp, het openstellen van de schooltuin voor iedereen, het uitwisselen van zaden en planten maar ook van ideeën maakt het delen echt heel fijn.

Waarom op KVLV Sint-Ulriks-Kapelle stemmen?
We werken al drie jaar samen en merken dat het delen groeit en het initiatief steeds bekender en groter wordt. Bovendien is het unieke samenwerking, die heel goed loopt, tussen de school, KVLV en Landelijke Gilden. Zo bereik je jong en oud.

 

 

 

KVLV Sint-Ulriks-Kapelle


Weggeefkast


Beschrijving

Ook het tuinhuisje, eigendom van de parochie, dat als kerststal dienst doet, krijgt een tweede leven. KVLV bouwt het huisje, van Pasen tot begin november, namelijk om tot een ruime, comfortabele weggeefkast waar je huisraad, boeken, speelgoed, accessoires, kledij, … mag brengen die je niet meer gebruikt en spullen mag meenemen waar je zelf iets mee kunt doen. De deur is altijd open en iedereen die er voorbij komt, kan er een kijkje in nemen.

Waarom op KVLV Sint-Ulriks-Kapelle stemmen?
Het is leuk dat we ook de kerststal een tweede leven kunnen geven. Het is een origineel, heel laagdrempelig en langdurig project dat voor iedereen haalbaar en realiseerbaar is. De kast is altijd open en nodigt uit om een kijkje te nemen, zelfs wandelaars doen dit.

 

 

 

KVLV Watou


3 maal ShareFair anders

2016: Boeken, speelgoed en accessoire-swishing
2017: Potluck ’t Zoete Mondje
2018: Accessoire swishing


Beschrijving

KVLV Watou ging drie keer voor een andere ShareFair. In 2016 kon er op de ShareFair-stand op de jaarlijkse rommelmarkt aardig gedeeld en geruild worden met andere boeken, speelgoed en accessoires. In 2017 konden alle Watounaars hun baktalent boven halen om de dessertentafel van KVLV-Watou te vullen. Wie zelf iets bakte, mocht gratis proeven van de andere desserts. In 2018 zullen Poperingenaars juwelen en accessoires kunnen swishen op de ShareFairstand op de vrijdagmarkt.

Waarom op KVLV Watou stemmen?
Als KVLV Watou iets doet, wil ze het goed doen. Mensen samenbrengen, ze een mooie tijd laten beleven en ze dan met een tevreden gevoel naar huis zien gaan, daar doen we het voor! Als we daarbij nog eens het goede doel kunnen steunen, zijn we helemaal blij: bloed, zweet en tranen zijn het waard!

 

 

 

KVLV Westende


3 maal ShareFair

2016: weggeefkast
2017: weggeefkast
2018: plantenruilbeurs


Beschrijving

In 2015 en 2016 plaatste KVLV Westende een weggeefkast aan de kerk. Na de Sint-Hubertusviering kon iedereen gratis spullen delen en ruilen: boeken, speelgoed, decoratiemateriaal,… In 2017 kozen ze voor een plantenruilbeurs: iedereen die zelf plantjes, bloempotten, boeken over planten, … aan te bieden had, mocht dit komen ruilen tegen andere planten, boeken, potten, … Ook wie niets had om te ruilen, kon evengoed iets meenemen.

Waarom op KVLV Westende stemmen?
Omdat wij heel veel tijd in dit alles steken en zorgen dat we steeds propere spulletjes kunnen aanbieden. Voor de plantenruil alleen al verdienen wij een pluim.

 

 

 

KVLV Ronsele


3 maal geven en nemen

2016: Inzameling van kinderkledij/verwenpakketten kinderkledij
2017: weggeefkast in de bibliotheek
2018: weggeefmarkt met speelgoed, gezelschapsspelen


Beschrijving

In 2016 wilden we graag iets doen voor kansarme gezinnen en (toekomstige) alleenstaande moeders We zamelden kinderkleding in tijdens de Kanaalfeesten en leverden dit af aan Baby-nest, een organisatie die zich inzet voor kansarme gezinnen. In 2017 kon iedereen gans de maand mei boeken geven en ruilen in de boekenweggeefkast in de bibliotheek. In 2018 gaan we voor een weggeefmarkt met speelgoed en gezelschapsspellen.

Waarom op KVLV Ronsele stemmen?
Met de ShareFairs zetten we KVLV in de kijker maar zetten we ook mensen er toe aan om te delen, weg te geven waar we allemaal te veel van hebben, kinderen leren delen met gezinnen die het niet zo breed hebben, ieder jaar een ander initiatief te vinden zodat iedereen eens aan bod komt.

 

 

 

KVLV Kortessem


Ruilboekenplank: ‘Een boek geven is een boek nemen’


Beschrijving

Eén legger van het tijdschriftenrek, in Café ’t Raedthuys, mochten we vrijmaken en in een KVLV-jasje steken. Onze ruilboekenplank was een feit. Enkele regels op een rij, wat boeken en een leuk bord met ‘een boek geven is een boek nemen' en het ruilen kon beginnen. Na bijna 5 jaar loopt het nog steeds. Onlangs hebben we de plank nog opgefrist.

Waarom op KVLV Kortessem stemmen?
Een KVLV initiatief voor een ander doelpubliek dan alleen maar vrouwen. Een succes, al bijna 5 jaar, als dat niet XXL is!

 

 

 

KVLV Kortessem


Geef- en deelwand en Facebookgroep ‘Mangelen in Kortessem’


Beschrijving

De fysieke deelwand en de Facebookgroep werd op de ShareFair boven het doopvont gehouden. Materiële en niet materiële dingen (of diensten) kun je geven, delen of ruilen via een briefje of foto op de deelwand. Hetzelfde kun je aanbieden of vragen op de Facebookgroep 'Mangelen in Kortessem' (Mangelen = dialect voor ruilen).

Waarom op KVLV Kortessem stemmen?
Ook moeilijke en niet zo evidente ruilinitiatieven durven we aan. De eerste steen is gelegd...

 

 

 

KVLV Kortessem


3 maal ShareFair anders

2016: ShareFair jeans
2017: geef- en deelwand: Mangelen in Kortessem
2018: pop up weggeefwinkel


Beschrijving

In 2016 zamelden we oude jeans en materiaal (stofresten, knopen, linten, riempjes, …) in en ruilden ze om ze om te toveren tot iets nieuws. In 2017 maakten we een geef- en deelwand: Je kunt een foto of briefje van de voorwerpen of diensten die je wil delen of ruilen plaatsen op de deelwand. Met een eenmalige deeltafel en wedstrijd 'win een uur voor je buur' . In 2018 organiseren we een pop up weggeefwinkel voor kleding, schoenen en handtassen. Wie iets binnenbrengt krijgt In ruil krijgt tickets om op de ShareFair te komen ruilen. Ook wie niets binnenbracht kan ruilen.

Waarom op KVLV Kortessem stemmen?
Drie keer na elkaar organiseren we een anders en gedurfd ShareFair-initiatief. In 2014 openden we een allereerste ShareFair pop-up winkel en ondertussen installeerden we, reeds 5 jaar, een blijvende boekenruilplank in café ’t Raedthuys. Ze staken ze onlangs nog in een nieuw jasje.

 

 

 

KVLV Lille


3 maal accessoires-swishing


Beschrijving

Een leuke avond uit waarin dames accessoires konden swishen in 4 rondes. Om de drempel rond dit nieuwe concept weg te werken voor de nieuwkomers (2014 was onze eerste editie), werden de rondes telkens ingeleid met een woordje uitleg. De hoofdact 'swishing' werd gecombineerd met gratis verwennerijen zoals hair styling, make-up, nagels en massage. Er was o.a. een cocktail in de huisstijlkleur van KVLV en lekkere hapjes.

Waarom op KVLV Lille stemmen?
Een enthousiaste werkgroep van jonge KVLV-leden kreeg het vertrouwen van het bestuur om in alle vrijheid een ShareFair te organiseren. Hun 5 edities van de ShareFair bewijst dat je met een originele swishingavond leuke spulletjes op de kop kan tikken om je outfit te stylen, een concept dat vooral aanslaat bij vrouwen die KVLV nog niet kennen. Sinds 2014 ruilden bijna 2000 accessoires hun eenzame leven achteraan in een kast in voor een glansrol op de ShareFair in Lille.

 

 

 

KVLV Oudenaken/Sint-Laureins-Berchem


3 x Weggeefkast voor boeken en tijdschriften


Beschrijving

De weggeefkast voor boeken en tijdschriften plaatsen we gedurende 1 maand in het kerkportaal van Oudenaken. Nette en nog bruikbare boeken krijgen er een plaats en boeken die je interesseren mag je meenemen.

Waarom op KVLV Oudenaken/Sint-Laureins-Berchem stemmen?
Ondertussen is onze weggeefkast al goed gekend in de omgeving. Er zijn romans te vinden, kinderboeken, kookboeken, reisboeken en nog zo veel meer. Je kunt hier op een rustige, ontspannen manier boeken kiezen. Je kunt ook op de trappen van de kerkingang zitten om een boekje in te kijken. Het is de ideale activiteit en de ideale omgeving om eventjes te ontstressen.

 

 

 

KVLV Baal


ShareFair 3 keer anders


Beschrijving

In 2016 wilden we ShareFair introduceren in Baal en werden er op het plein aan het Sociaal Huis crearestjes, zelfgekweekte bloemen en groenten en boeken geruild. In 2017 en 2018 organiseren we een weggeefstand met kerstmateriaal.

Waarom op KVLV Baal stemmen?
Zou een dikke pluim zijn voor onze vrijwilligers en eigenlijk voor iedereen die hier naar toe komt. En een teken naar iedereen dat wij samen iets kunnen bereiken en zo allerlei spullen nog een tweede kans geven.

 

 

 

KVLV Moere


3 x ShareFair

2015: weggeefplein
2016: weggeefplein
2017: accessoire swishing


Beschrijving

In 2015 en 2016 organiseerde KVLV Moere een weggeefplein op de parking van het Cultureel Centrum. Mensen van het dorp brachten hun weinig of niet gebruikte spullen en namen zelf iets mee naar huis dat ze wel konden gebruiken. In 2017 koos de KVLV-groep om een heuse accessoire swishing te doen en ruilden de aanwezigen naar hartenlust halssnoeren, sjaaltjes, oorbellen en handtassen.

Waarom op KVLV Moere stemmen?
Omwille van onze originele manieren van uitnodigen, het in de kijker stellen van de actie ShareFair: flyers met groene KVLV-ballonnen in heel het dorp op zaterdagmorgen, groene handtassen met pijlen 'Kijk in mij' die heel wat nieuwsgierigheid opwekten en waaruit de flyers gretig gehaald werden, de groene tasjes met paarse uitnodiging om accessoires bij de handelaars binnen te brengen waarbij de gevulde manden met groene tasjes alweer een blikvanger waren voor heel wat nieuwsgierigen.

 

 

 

KVLV Bevel


3 x ShareFair

2015: ShareFairquiz
2016: ShareFairquiz
2017: ShareFairpicknick


Beschrijving

Quizploegen smeerden in 2016 en 2017 hun kuiten in voor de ShareFairquiz van KVLV Bevel. Een quiz van vrouwen voor vrouwen. Ieder team bracht zelf een iets mee om de prijzentafel te vullen: een voorwerp in goede staat, iets zelf gemaakt of zelf geteeld, …
In 2018 plannen we een ShareFairpicknick. Iedereen is welkom en brengt een gerecht mee. De lange tafel zal uitnodigen om een heerlijke picknick samen te stellen. al dat lekkers van mekaar te proeven. We delen al dat lekkers onder mekaar en wisselen ook recepten uit.

Waarom op KVLV Bevel stemmen?
Verschillende KVLV-groepen en andere verenigingen hebben deelgenomen aan onze quiz en gezien en bevestigd dat het telkens 'top' was. Het zelf meebrengen van een prijs wordt heel fel toegejuicht. Hoe blijgezind iedereen binnenkomt met haar meegebracht geschenk, is leuk om zien. De picknick zet ons een keer voor een nieuwe uitdaging. Benieuwd hoeveel lekkers er op de grote tafel zal staan.

 

 

 

KVLV Ottenburg


3 x weggeefkast


Beschrijving

In 2016 lanceerden we onze weggeefkast voor het eerst tijdens onze opendeurdag: iedereen kon spullen plaatsen in de kast en/of iets meenemen wat ze konden gebruiken. In 2017 kwam onze kast twee keer buiten en in 2018 zullen we ze op drie evenementen plaatsen waar we veel mensen ontmoeten. Vanaf maart 2018 zal er ook een permanente weggeefkast van KVLV Ottenburg te vinden zijn aan de plaatselijke Spar. Op hun vraag én omdat ze onze tijdelijke weggeefkasten zo’n leuk initiatief vinden.

Waarom op KVLV Ottenburg stemmen?
We willen via een klein en bescheiden initiatief de inwoners van ons dorp laten kennismaken met delen en geven om hen zo bewuster te leren omgaan met spullen zodat ze niet (of minder snel) in de vuilnisbak belanden. Door het initiatief te herhalen raken mensen eraan gewoon en doen ze er hopelijk meer en meer aan mee.

 

 

 

KVLV Ottenburg


Weggeefkast aan Spar


Beschrijving

Vanaf maart 2018 zal er een permanente weggeefkast van KVLV Ottenburg te vinden zijn aan de plaatselijke Spar. Op hun eigen vraag én omdat ze onze tijdelijke weggeefkasten zo’n leuk initiatief vinden.

Waarom op KVLV Ottenburg stemmen?
We willen via een klein en bescheiden initiatief de inwoners van ons dorp laten kennismaken met delen en geven om hen zo bewuster te leren omgaan met spullen zodat ze niet (of minder snel) in de vuilnisbak belanden. Door het initiatief te herhalen raken mensen eraan gewoon en doen ze er hopelijk meer en meer aan mee.

 

 

 

KVLV Aalbeke


Potluck in verschillende vormen

2016: Potluck met desserten en Kubbspel
2017: Apero-potluck en Kubbspel
2018: Apero-potluck


Beschrijving

KVLV Aalbeke is verknocht aan het Potluck-idee voor hun ShareFair en aan het Kubbspel. In 2016 vulden ze een lange tafel met lekkere dessertjes. In 2017 en 2018 zorgen de aanwezigen voor aperitiefhapjes en kan iedereen aanschuiven aan een heerlijk hapjesbuffet.

Waarom op KVLV Aalbeke stemmen?
We zijn een toffe groep waar iedereen welkom is en altijd wat te beleven valt! Ambiance verzekerd! De foto's van de voorbije edities liegen er niet om!

 

 

 

Gewest Voeren


3 x Geef – en deelmarkt met een tikje ander karakter


Beschrijving

Samen sterk! Voor de ShareFairs bundelen de Voerense KVLV-groepen de krachten. In 2016 slaan Teuven, Sint-Martens-Voeren en ’s Gravenvoeren de handen in mekaar voor een geef – en deelmarkt voor bloemen, planten, vazen, potten, … In 2017 voegen ze boeken toe aan het ruilgamma en openen ze 3 boekentils. In 2018 blijven de planten en de potten maar gaan ze ook speelgoed geven en delen.

Waarom op Gewest Voeren stemmen?
We proberen in Voeren en de deelkernen het ShareFair-principe te ontwikkelen. Geven, delen en natuurlijk nemen gaat niet vanzelf. We bestrijken een uitgestrekt gebied, waar deze initiatieven nieuw zijn. We houden vol!

 

 

 

Gewest Voeren


3 boekentils


Beschrijving

In 2017 openden we in samenwerking met Neos 3 boekentils in ’s Gravenvoeren, Teuven en Sint-Martensvoeren. Dit jaar plaatsen we er nog eentje bij in Moelingen! Voor elke boekenkast hebben we 2 mensen uit de buurt gezocht die het onderhoud doen: oude boeken weghalen als ze er te lang staan bijvoorbeeld.

Waarom op Gewest Voeren stemmen?
We proberen in Voeren en de deelkernen het ShareFair-principe te ontwikkelen. Geven, delen en natuurlijk nemen gaat niet vanzelf. We bestrijken een uitgestrekt gebied, waar deze initiatieven nieuw zijn. We houden vol!

 

 

 

KVLV Vlijtingen


3 x weggeefmarkt


Beschrijving

Iedereen kon zijn nog bruikbare spullen zoals: huishoudspullen, boeken, speelgoed,… brengen naar de Mheer, de centrale plaats in het dorp. Iedereen met interesse in één van de spullen kon deze mee naar huis nemen. En mensen kwamen effectief een kijkje nemen of er spullen bij waren die zij konden gebruiken.

Waarom op KVLV Vlijtingen stemmen?
Omdat wij ons inzetten als vrijwilligers voor een goed doel.
Omdat wij aandacht schenken aan de duurzaamheid en het delen.
Omdat wij de wegwerpmaatschappij willen tegen gaan en spullen een tweede leven geven.

 

 

 

KVLV Bouwel


3 x ShareFair anders
2015: Accessoire swishing
2016: TalentShare
2017: ChristmasShare


Beschrijving

KVLV Bouwel ging geen uitdaging uit de weg en organiseerde 3 jaar op rij een andere ShareFair. In 2015 ruilden de deelnemers sjaaltjes en juwelen tijdens het KVLV-evenement ‘Puur genieten’. In 2016 kreeg lokaal, creatief talent de kans te vertellen over hun passie en werd er keukengerei, bloemschikmateriaal en crea-restjes geruild en weggegeven. In 2017 wisselden heel wat kerstdecoratiespullen van eigenaar tijdens een ChristmasShare.

Waarom op KVLV Bouwel stemmen?
KVLV Bouwel heeft de afgelopen jaren op verschillende manieren geprobeerd om de boodschap van geven en delen te verspreiden door telkens op een originele manier en met nieuwe activiteiten de mensen proberen te boeien. We proberen ieder keer om de mensen echt de activiteiten te laten beleven om op die manier de boodschap van delen te verspreiden.

 

 

 

KVLV Eksaarde


3 x weggeeftafel


Beschrijving

Drie jaar op rij stalde KVLV Eksaarde haar weggeeftafel uit tijdens de ShareFairmaand. "Delen is het nieuwe hebben", liet de KVLV-groep aan al haar leden weten en riep hen op om spullen die ze niet meer gebruiken binnen te brengen. Dit werd, ism de hobbyclub, een grandioos succes. De weggeeftafel was, elk jaar, royaal gevuld.

Waarom op KVLV Eksaarde stemmen?
KVLV Eksaarde is zich bewust van de noodzaak van een duurzame samenleving. We kunnen best beginnen bij onszelf waarbij gebruiksvoorwerpen voor sommigen een waardeloze prul een nieuw leven krijgen. De wegwerpmaatschappij moet dringend een halt toegeroepen worden. De afvalberg moet verminderen. Onze planeet kan dit niet langer aan.

 

 

 

KVLV Gijzegem


3 x Plantenruilbeurs met aandacht voor deeltuinen


Beschrijving

KVLV Gijzegem gaat drie keer voor een plantenruilbeurs: planten, zaden, bloemen, groenten, fruit, stekplantjes, bloempotten, vazen, tuinbenodigheden, … dat alles kan weggeven en geruild worden. Ze hebben ook een stand ‘Deeltuinen’ waar de bezoekers van de plantenruilbeurs terecht kunnen voor info over je tuin delen.

Waarom op KVLV Gijzegem stemmen?
Omdat wij blijven volhouden. Omdat we zien dat we jaar na jaar meer bezoeker hebben. Omdat wij een steentje willen bijdragen om mensen bewuster te laten omgaan met ons weggooimentaliteit. Onze inwoners laten voelen dat weggeven een heel prettig gevoel geeft en een mens daardoor gelukkiger kan maken, zowel voor de gevers als de krijgers. Omdat wij een toffe bende zijn !!!!

 

 

 

KVLV Moorsel


3 maal potluck


Beschrijving

Al 3 jaar op rij zorgt KVLV Moorsel via een potlucksysteem voor een dessertenbuffet op het jaarlijkse stoempfestijn van Chiro Atrejoe, een Chiro met veel aandacht voor mensen in kansarmoede. We roepen onze leden, bestuursleden en andere inwoners van het dorp op om desserten te maken. De opbrengst van het eetfestijn gaat naar de werking van de Chiro. In mei zorgen we ook altijd voor een vieruurtje.

Waarom op KVLV Moorsel stemmen?
Omdat we met KVLV Moorsel dit jaar voor de 5e keer op rij ons inzetten om in de meimaand een 4-uurtje te verzorgen en in november samen met Chiro Atrejoe te zorgen voor een geslaagd stoempfestijn, waarbij de opbrengst hen de mogelijkheid geeft om meer en nieuwe activiteiten aan te bieden.